26. oktober 2000

EM 2000/18

 

BETÆNKNING


Afgivet af Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat


Afgivet til 2. behandlingen

 

Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af


landstingsmedlem Per Berthelsen (S), formand
landstingsmedlem Lars Sørensen (IA)
landstingsmedlem Hans Enoksen (S)
landstingsmedlem Daniel Skifte (A)
landstingsmedlem Mads Peter Grønvold (K)


Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har på sit møde den 6. oktober 2000 behandlet forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat.

Forslaget består af 3 dele:

1. Der skabes mulighed for, at indbetalte præmier til rateforsikringer i pensionsøjemed kan fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

2. Der åbnes for adgang til skattemæssig succession ved familieoverdragelse af en erhvervsvirksomhed.

3. Besætningsmedlemmer på fiskefabriksskibe, fiskeindhandlingsskibe og slæbebåde m.m., der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, men som sejler internt i grønlandske farvande, skal ikke længere være omfattet af lempelsesreglen i § 34 a i landstingslov om indkomstskat.

På Landstingets forårssamling 2000 udtalte udvalget i forbindelse med behandlingen af forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om skattebegunstiget opsparing, at udvalget finder det vigtigt, at opsparingen i samfundet styrkes. Dette synspunkt gælder ikke mindst opsparing til pension.

Skatte- og afgiftsudvalget er derfor særdeles tilfreds med, at der nu skabes mulighed for, at indbetalte præmier til rateforsikringer i pensionsøjemed kan fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst i lighed med, hvad der gælder for indbetaling af bidrag og præmier til pensionsordninger med løbende udbetalinger.

Udvalget er enig med Landsstyret i, at disse to former for pensionsordninger vil supplere hinanden, således at borgerne i højere grad får mulighed for at tilrettelægge deres pensionsopsparing, så den passer til deres individuelle behov.

Udvalget finder, at den afgift, der træder i stedet for indkomstskat, hvis en sådan skattebegunstiget opsparing ophæves eller overdrages i utide, skal udgøre 45 %. På denne måde sikres det, at der ikke spekuleres i at indbetale til pensionsordning for derefter at ophæve ordningen.

Udvalget forventer, at Landsstyret hurtigst muligt efter vedtagelsen af nærværende forslag iværksætter et oplysningsarbejde, således at kendskabet til de skattebegunstigede opsparingsformer bliver mere udbredt, end tilfældet er i dag.

Udvalget er ligeledes særdeles tilfreds med, at der åbnes for adgang til skattemæssig succession ved familieoverdragelse af en erhvervsvirksomhed, således at generationskiftet inden for specielt fåreholdererhvervet og kutterfiskeriet lettes. Successionsreglerne gælder dog ikke alene disse 2 erhverv. Reglerne gælder for alle erhvevsvirksomheder.

Successionsreglerne medfører, at den ældre generation ikke bliver beskattet af genvundne afskrivninger i forbindelse med overdragelsen af virksomheden til den yngre generation, idet beskatningen udskydes til den yngre generation afstår de afskrivninigsberettigede aktiver.

Udvalget er endelig enig med Landsstyret i, at udviklingen vedrørende optagelse i Dansk International Skibsregister har vist, at der ikke længere er grundlag for, at besætningsmedlemmer, der på fiskefabriksskibe, fiskeindhandlingsskibe og slæbebåde, der er registreret i Dansk International Skibsregister, men som sejler internt i grønlandske farvande, er omfattet af lempelsesreglen i § 34 a i landstingslov om indkomstskat.

Et enigt Skatte- og afgiftsudvalg skal hermed indstille forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat til vedtagelse af Landstinget.

 

Per Berthelsen


Hans Enoksen

Lars Sørensen

Daniel Skifte

Mads Peter Grønvold